Kuljetuspalveluiden historiaa ja haasteita


Kuljetuspalvelut ovat huomattava ja hyvin merkittävä osa nykypäivämme arkea. Muun muassa kirjeet koteihin tulevat kuljetuspalveluiden kautta ja pystymme toimittamaan sekä vastaanottamaan paketteja ympäri maailmaa, sillä eri yhteydet yhdistettynä logistiikan maailmaan mahdollistavat tämän. Mistä kaikki tämä kuitenkin on lähtöisin ja millainen on logistiikan maailma Euroopassa nykyään? Tässä kirjoituksessa käymme kuljetuspalveluiden historiaa sekä nykypäivän tilaa läpi. Tervetuloa logistiikan maailmaan!

Historiaa

Noin 1500-luvulta aina 1800-luvun puolivälin paikkeille kuljetuksista vastasivat sekä hevoset että purjeveneet. Näiden laskettu keskimääräinen tuntinopeus oli 15km/h. Kuljetukset matkustivat määränpäähän näillä tuntinopeuksilla siis päivän jos toisenkin. 1850-luvulta aina 1930-luvulle asti vetovastuussa kuljetuksista olivat höyrylaivat sekä höyryveturit. Höyrylaivojen tuntinopeus jäi vain 55km/h, mutta veturit puolestaan saattoivat saavuttaa jopa 105km tuntinopeuden. 1950-luvulla tehtiin harppaus uusia tuulia kohti kirjaimellisestikin, kun potkurilentokoneet maksimissaan 640km/h nopeudella ottivat kuljetuksista ohjan. 1960-luvulla teknologia mahdollisti siirtymisen suihkukoneisiin, joiden maksiminopeus ylsi jo huimaan 1200km/h. 2000-luvulla logistiikassakin tapahtuivat suurimmat harppaukset, kuvaan astuivat tietotekniikka sekä globalisaatio - nykypäivän toimitukset voivat saavuttaa jo muutamissakin päivissä peräti toisen maan. 

Mitä haasteita globalisaatio toi tullessaan kuljetusmaailmaan?

Aloitetaan positiivisista asioista! Globalisaatio sekä itälaajentuminen aikoinaan lisäsivät huomattavasti Euroopan liikennettä, mikä toki vaikuttaa myönteisesti talouteen - kauppa on siis käynyt. Liikenteen lisääntyminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, sillä tämä tuo mukanaan muun muassa meluhaittoja, liikenneruuhkia sekä on tietysti ja erityisesti haitallista ympäristölle, sikäli kun kasvava liikenne ajansaatossa on tullut myös entistä enemmän riippuvaiseksi fossiilisista polttoaineista. Tunnetuimmat fossiiliset polttoaineet ovat kivihiili, öljy, turve sekä maakaasu. Näiden palamisreaktiossa muodostuu muun muassa hiilidioksidia, joka toimii kasvihuonekaasuna ja on suurin syy, varmasti jo meille kaikille tuttuun; ilmastonmuutokseen. 

Minkä tulee muuttua?

Jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin voidaan päästä, fossiilisten polttoainepäästöjen on globaalisti laskettava vuonna 2020. On mielenkiintoista nähdä, millä tavoin tämä tulee vaikuttamaan kuljetuspalveluiden- sekä muiden fossiilisiin polttoaineisiin nojaavien palveluiden maailmaan, sillä käytännössä tavoitteisiin pääsemiseksi kyseiset aineet tulisivat jättää hyvin pitkälti koskemattomiksi maahan. Se, että pystyykö maailma tähän jää nähtäväksi, mutta nykyteknologiaan nojaten postimme varmasti tulevat kulkemaan tavalla tai toisella tulevaisuudessakin.

Mikäli etsit Kuljetuspalveluita Oulun seudulla voit kääntyä esimerkiksi Kolliveikot Oy:n sivuille

minusta

Kuljetuspalvelut ja niiden käyttäminen

Hei ja tervetuloa kuljetusaiheiseen blogiin. Jokainen meistä käyttää kuljetuspalveluita, lähes päivittäin, jos ei suoraan niin ainakin välillisesti. Meille tulee postia päivittäin, työpaikallemme toimitetaan työtehtäviin tarvittavia tarvikkeita, sekä tilaamme asioita verkosta. Kaikki nämä tulevat meille jonkinlaisena kuljetuksena. Toisinaan tilaamme kuljetuspalveluita muuton yhteydessä tai muutoin kuljettamaan omaisuuttamme paikasta toiseen. Tässä blogissa käydään läpi eri kuljetuspalveluita ja tutustutaan niiden sisältöihin. Annetaan myös neuvoja miten palveluita kannattaa ostaa. Kirjoituksessa käydään läpi kuljetuspalveluihin liittyviä aiheita kuten bensan hintaa, kuljetusalaan liittyviä lakeja tai vaikkapa kuljetuksien historiaa. Toisaalta katsotaan myös mitkä vaikutukset kuljetuksilla on muuhun maailmaan. Esimerkkinä siitä syntyvät päästöt tai kuinka paljon alalla olevat lakot voivat vaikuttaa eri alojen toimintaan.

Haku

Kategoriat

tag